Čaj lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu lapacho. Tyto stromy rostou v Brazílii, Peru, Bolívii, Paraguaji a severní Argentině. Roste zde rovněž několik desítek botanicky příbuzných druhů. Kůra z těchto stromů je červená a získává se z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Tyto stromy někdy dosahují i 700 let stáří. Již v dávné době se lapacho používalo k léčení nejrůznějších zdravotních problémů.
Jaké má čaj Lapacho léčivé účinky?
Čaj Lapacho odstraňuje z těla nejrůznější nečistoty např. těžké kovy. Podporuje trávení, normalizuje a posiluje činnost vnitřních orgánů jako játra, ledviny nebo slezinu. Některé druhy plísní a bakterií umrtvuje. Posiluje imunitní systém organismu. Zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh. Odstraňuje chudokrevnost. Je vhodný při léčbě leukémie, na kterou má pozitivní vliv. Rovněž je tento čaj vhodný pro diabetiky, neboť normalizuje výměnu cukru a zamezuje pozdějším potížím, které mohou vzniknout. Posiluje a normalizuje činnost sexuálních podráždění. Snižuje bolest. Je dobrý na vyrážky a zahnisaná místa, pomáhá při léčení zánětů. Působí kladně na zdravý spánek. Čaj lapacho má i další jiné účinky.
Jak se připravuje čaj Lapacho?
Doporučuje se dávkovat 1 polévkou lžíci na 1 litr vody. Vodu přivedeme k varu a necháme povařit na mírném ohni, nejlépe přikryté přibližně 15 minut. Ještě před tím, než hrnec odstavíme, přidáme 1 vrchovatou lžičku maté. Vše přikryjeme a necháme ještě 20 – 30 minut luhovat. Čaj Lapacho je možné popíjet teplý i studený. Tím, že se do čaje přidá ještě maté, navzájem dojde k propojení účinků a látky v tomto čaji více posilují.